Πάντα δίπλα σας...

Εξετάζοντας τους πνεύμονές σας: Σπιρομέτρηση

E-mail Εκτύπωση PDF

spirometrisiΤι είναι η σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλει στην διάγνωση διαφόρων πνευμονικών νόσων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο απαιτεί δυνατό φύσημα. Φυσάτε μέσα σε μια μικρή συσκευή, το σπιρόμετρο, που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

Πρέπει να κάνετε την εξέταση;

Ναι, εφόσον

 • Καπνίζετε ή έχετε υπάρξει καπνιστής
 • Βήχετε πολύ
 • Σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε γρήγορα
 • Είστε άνω των 40 ετών
 • Πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση
 • Έχετε επεισόδια συριγμού ( ¨σφυρίγματος¨ κατά την ανάσα)
 • Λαμβάνετε ήδη αγωγή για αναπνευστική νόσο ( Βρ.Άσθμα/ ΧΑΠ …) και πρέπει να παρακολουθείται η πορεία της και η ανταπόκρισή της στην αγωγή
 • Ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας

Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;

Ο γιατρός θα σας δείξει πώς να φυσήξετε μέσα στο σπιρόμετρο πριν ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να φυσήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε κατά την εξέταση, αλλιώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή. Θα σας ζητηθεί να φυσήξετε τρεις ή περισσότερες φορές μέσα στο σπιρόμετρο.

Όταν κρατάτε το σπιρόμετρο, θα πρέπει:

 1. Να εισπνεύσετε όσο πιο βαθιά μπορείτε και να τοποθετήσετε τα χείλη σφιχτά γύρω από το επιστόμιο
 2. Να βάλετε τα δυνατά σας και να φυσήξετε δυνατά τον αέρα σας, όσο πιο γρήγορα γίνεται
 3. Να συνεχίσετε να φυσάτε μέχρι να αδειάσουν οι πνεύμονές σας και ο γιατρός να σας πει να σταματήσετε

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις των όγκων αέρος που φυσάτε και που προκύπτουν από την σπιρομέτρηση, ώστε να αποφασίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Πρωταρχικά, αξιολογούνται ο όγκος αέρα που φυσάτε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1) καθώς και ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέετε (FVC). Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να επαναλάβετε την σπιρομέτρηση μετά από 15-20 λεπτά από την εισπνοή φαρμάκου, ώστε να αξιολογήσει της αναστρεψιμότητα πιθανής βλάβης.

Θα χρειαστώ άλλες εξετάσεις;

Η σπιρομέτρηση είναι σημαντική για την μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αναλόγως των ευρημάτων της σπιρομέτρησης ο ιατρός θα αποφασίσει αν και κάθε πότε χρειάζεται να επαναλάβετε την εξέταση. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, αν ο ιατρός χρειαστεί να προχωρήσει στην διερεύνησή του.

You are here: Πρέπει να γνωρίζετε Σπιρομέτρηση